Taller Fotografia i Acció I

El taller Fotografia i Acció” pretén dotar el col·lectiu immigrant de les eines conceptuals i materials per desenvolupar accions de sensibilització i participació ciutadana amb l’objectiu de fer visible les seves problemàtiques, experiències i aportacions.

El taller s’organitza principalment en 3 blocs: – Formació. – Anàlisis del context. – Disseny de les accions.

Formació: petita introducció. Es mostren diferents exemples d’accions artístiques i fotogràfiques que tenen com a principal estratègia la creació col·lectiva, la intervenció pública i la participació ciutadana.  Aquests exemples il·lustren amb més claredat el potencial d’aquestes estratègies i ajudaran, més endavant, a crear-ne d’altres per abordar les problemàtiques o interessos que s’hagin pogut tractar.

Anàlisis del context: a partir d’un debat obert analitzem les particularitats del grup i les seves problemàtiques, experiències i aportacions a la comunitat; el seu potencial i el context social en què ens trobem. Estudiem quins aspectes voldríem destacar i quin és el missatge que ens agradaria donar. Comencen a sortir idees del que podríem fer.

Disseny i desenvolupament de l’Acció: fem pluja d’idees i anem perfilant les accions que millor s’adaptin i expressin o tractin els temes abordats.  D’entrada es prioritzen aquelles intervencions que demanen la participació de la gent si bé no es descarten un altre tipus d’accions. Finalment es planifica el disseny de les accions seleccionades i la seva activació final.

Aquest taller, més enllà de la sensibilització i visualització de les problemàtiques i experiències del col·lectiu migrant creu que pot contribuir de forma indirecta al reforçament del teixit social i a una interculturalitat positiva, a una major implicació amb el barri i a la participació en la presa de decisions, a dotar-los d’eines conceptuals i alternatives per a les seves reivindicacions; en definitiva, a contribuir en la seva integració i el seu desenvolupament individual i col·lectiu.

Aquest taller s’ha dut a terme gràcies a la participació de l’Àrea d’Immigració de la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Immigració de l’Ajuntament de Lleida i, especialment, la implicació dels seus tècnics en matèries de coordinació, logística i assessorament.

El projecte també ha rebut el suport del Centre d’Art la Panera en matèries de coordinació i difusió.

El suport econòmic ha estat fruit del Conveni amb l’Obra Social la Caixa a partir de la convocatòria “Art per a la millora social”.